Varför firar vi midsommar? Jo....

Godmorgon!

Satt här hemma och kom till insikt om att det snart är midsommar också, shit vad tiden går, hinner knappt med. Jaha och det innebär också att nu vänder det och börjar bli mörkare igen då?! Sommaren har ju knappt börjat och redan ska det gå mot mörkare tider. Herregud varför bor man kvar i ett land som är till största delen av året är mörkt och kallt? Inte konstigt om folk blir deprimerade. Hur tänkte dom som först bosatte sig här? Antingen blev dom grundlurade eller så måste dom helt enkelt ha kommit under sommaren och trott att det var beboligt. Jag gissar på lurade. 

Men Så varför firar vi midsommar då? 
Om man ska tro på faktan som finns så gör vi detta för att fira sommarens ankomst och solen. 
 Före kristendomen var midsommartiden i Skandinavien förknippad med offerfester för fruktsamhetens främjande och under de ljusa nätterna festade folket duktigt, och allt möjligt kunde hända. När kristendomen kom till Norden ville kyrkomännen stävja detta hedniska festande och motverka den folkliga tron på näcken, älvorna och annat oknytt. Därför tog kyrkan över tidpunkten för midsommarfesten och knöt den till Den Helige Johannes Döparen, som fick sin egen helgdag 24 juni.
Johannes föddes ju enligt evangeliet sex månader före Jesus. 


Lite fakta.

Midsommarstången
kom någon gång på 1600 talet och kunde se lite oika ut. En del bestod av en rak spira, medan andra hade en eller flera tvärarmar,  Midsommardansen och lekarna var ett sätt för ungdomarna att lära känna varandra.


Lite tips och en varning!
* Daggen under midsommarnatten anses vara hälsobringande. Är man sjuk kan man rulla sig naken i daggen eller blöta ner kläderna med den för att sedan lägga på den sjuke.
* Extra farlig anses Näcken vara på midsommarnatten. För att inte fångas av honom gäller det att binda honom innan man badar. Detta kan man göra genom att sätta en stålkniv i vattnet och läsa ramsan: "Näck, näck, nålatjuv, far din var en stålatjuv, mor din var en frilla, gick i gårdarna och gjorde illa! Näcken är bunden!"
* En ogift flicka kan se sin "käresta" på midsommarnatten. Men då ska hon först, under tystnad, helst naken plocka sju olika sorters blommor, helst i ett vägskäl och sedan gärna klättra över sju gärdesgårdar och sedan, fortfarande utan att yppa ett ord, lägga blommorna under huvudkudden och somna.
Då kommer hon drömma om sin älskade

  





Så på så vis är det tydligen! Har ni blivit klokare? =)

Hej så länge!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback