Fettisdagen Semlor

Idag är det ju fettisdagen då man får hetsäta semlor om man vill. Bara för att det är den dagen så måste jag ju lägga ut ett recept på semlor och en alternativ fyllning.

Klassiska semlor  

 

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk malen eller stött kardemumma
  • 840 g (14 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
  • Till pensling:
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 400 g mandelmassa
  • ev 1 1/2 dl mjölk
  • 6-7 dl vispgrädde
  • Till garnering:
  • florsocker

Gör så här:

  • Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
  • Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  • Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt i taget i 200 grader mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna. Skär ett litet lock ur bullarna och stansa eventuellt ut hjärtformade lock med ett litet kakmått. Fyll semlorna på något av följande sätt.

1. Med hel mandelmassa
Skär skivor av mandelmassan i den tjocklek du föredrar. Lägg skivorna på bullarna. Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick grädde ovanpå mandelmassan. Lägg locket ovanpå grädden och pudra med florsocker.

2. Med mandelmassa och bröd:
Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda med mandelmassan. Tillsätt mjölk så att du får en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.

3. Med mandelmassa och grädde:
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa grädden fluffiig. Vänd försiktigt ner mandelmassan och klicka eller spritsa ut mandelgrädden på bullarna. Placera locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
              

Alternativ fyllning.

24 stycken Äppelfyllda semlor med hjortrongrädde

 

  • 1 sats semlebullar som till klassiska semlor
  • Fyllning:
  • 400 g mandelmassa
  • 1 1/2 dl äppelmos
  • 6-7 dl vispgrädde
  • 1 1/2 –2 dl hjortronsylt
  • Till garnering:
  • florsocker

Gör så här:

  • Skär ett litet lock av semlorna, gärna trekantigt. Gröp ur inkråmet med en gaffel. Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. Blanda ner äppelmoset och rör ihop till en tjock smet. Lägg tillbaka fyllningen i de urgröpta bullarna.
  • Vispa grädden luftigt och vänd ner hjortronsylten lite slarvigt. Spritsa eller lägg en klick av grädden på varje semla. Sätt tillbaka locken och pudra med florsocker.




Kommentarer
Postat av: Sara Kela

Hjortronfyllning? Nu hade du minsann nästan lite sex med mina smaklökar ;)

2011-03-08 @ 12:41:36
URL: http://thisiskela.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback